PREDNOSTI NAŠEG PROIZVODA

Dekorativni kamen se, zbog posebnih svojstava koje ga krase, može direktno postavljati na sve vrste podloga: beton,malter, ciglu, “Demit fasade” (stiropor + mrežica),Rigips ploče i OSB drvene laminat-ploče.

Načelne prednosti dekorativnog kamena u odnosu na prirodni kamen, pored niže cene su i:

Manje otpada prilikom ugradnje: 2% u odnosu na 10% kod prirodnog kamena.

Do 50% manja masa, što ga čini jedinim izborom kada je reč o postavljanju na “Demit” fasade i gips-karton ploče u enterijeru.

Laka i brza ugradnja. Kamen dolazi u savremenom pakovanju u vidu čvrstih kartonskih kutija, spreman za brzu i čistu ugradnju.

Naš materijal može postaviti bilo ko sa nekim osnovnim građevinskim iskustvom, tako da se on može smatrati “URADI SAM” sistemom gradnje! Naravno, ovaj posao uvek možete poveriti i profesionalcu

URGENTNI SAVETI

PRILIKOM UGRADNJE VODITE RAČUNA DA KAMEN NE UPRLJATE CEMENTNIM LEPKOM, JER ĆETE GA U PROTIVNOM TEŠKO ILI NIKAKO OČISTITI. 

TAKOĐE, PRILIKOM LEPLJENJA, VODITE RAČUNA O HORIZONTALNOM PORAVNANJU OBZIROM DA POSTOJE MINIMALNA ODSTUPANJA U DIMENZIJAMA POJEDINIH PLOČA. OVO SE UOBIČAJENO RADI PLASTIČNIM KLINČIĆIMA. IPAK, NEMOJTE PRETERIVATI SA ZAZOROM, ODNOSNO, DOVEDITE GA NA MINIMALNU MOGUĆU MERU ZARAD ESTETIKE UKUPNE KOMPOZICIJE. 

Dilema: angažovati majstora ili uraditi sam?

Preporuka: Ukoliko imate vremena, volje i osnovnog građevinskog iskustva radite sami ! Uštedećete novac i sigurno ćete postavku bolje uraditi od prosečnog majstora. Dobro postavljen kamen proističe iz motiva, truda i savesno obavljenog posla. Većina prosečnih majstora, na žalost, svoj posao samo otaljava i nastoji da ga obavi što pre, bez obzira na kvalitet. Loše ili prosečno postavljen kamen je bačen novac za vas a za nas loša reklama. Zato, ako birate majstora, birajte onog sa dobrom reputacijom. Majstori keramičari, oni koji postavljaju keramičke pločice su dobar izbor, posebno ukoliko imaju iskustva u postavci kamena.

Osnovne preporuke kod lepljenja kamena:

Dekorativni kamen lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom . Alternativno, dekorativni kamen se može, samo u enterijeru lepiti i niskoekspandirajućim poliuretanskim penama, silikonom i na druge načine. Koristite kvalitetne lepkove. Još je važnije da je lepak ispravan, tj. da nije dugo stajao na skladištu ili bio otvoren (izložen vazduhu) usled čega on gubi svojstvo lepljenja. Ukoliko kamen lepite direktno na ciglu (zid nije malterisan i ravan) pa se zbog toga mora koristiti deblji sloj cementnog lepka, koristite armaturnu mrežicu.Pre početka ugradnje pripremite i plastične klinčiće (prodaju se najčešće zajedno sa “krstićima” – odstojnicima za ugradnjukeramičkih pločica). Njihova svrha je da izjednačava eventualne majušne procepe između pojedinih ploča. Mogu se videti ina gornjoj fotografiji. Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, vodena letva, i ugaona brusilica za sečenje kamena.

Priprema zida pre lepljenja dekorativnog kamena:

Zid mora imati homogenu i čvrstu površinsku strukturu. Ako su na zidu već naneseni slojevi boja, glet masa i drugih premaza iste treba ostrugati “do zdravog zida”. U protivnom rizikujete da se, vremenom, ovi slojevi odvoje od zida i da se na taj način kamen odlepi. U slučaju korištenja cementnih lepkova preporučeno je da se zid premaže akrilatno-vodenom emulzijom koju majstori i prodavci na stovarištima znaju kao “podloga”. Koristite je kad god je to moguće.

Priprema dekorativnog kamena pre lepljenja:

Izvaditi iz kutije svaku pločicu i čeonu površinu premazati tankim slojem zaštitne emulzije koju proizvođač preporučuje ili podlogom nekoliko sati ili jedan dan pre lepljenja. Ovaj završni sloj ne menja izgled kamena (površina ostaje u “mat” finišu). Svrha ovakve zaštite je da se stvori vodonepropusna barijera na samoj površini kamena. U praksi ovo je bitno zbog lakšeg održavanja (čišćenja) kamena. Ovaj postupak možete izvesti i nakon lepljenja (na kraju) ali je bolje da to uradite pre lepljenja. Razlog: neminovno je da ćete, prilikom postavljanja, kamen ponegde uprljati lepkom. Prethodnom zaštitom olakšavate čišćenje tih mrlja. Ista vrsta zaštite preporučena je i od strane drugih proizvođača dekorativnog kamena. Ova zaštita se preporučuje i za prirodni kamen i štampani beton.
 

VAŽNA NAPOMENA: pre početka ugradnje otvorite sve kutije, prekontrolišite da li postoje minimalne razlike u tonu kamena (dozvoljena odstupanja u proizvodnji koja se mogu pojaviti od serije do serije) i, ukoliko ste zapazili ista, kamen, tokom lepljenja, ravnomerno trošite iz svih kutija, u svrhu ravnomernog raspoređivanja.